Cum să călătorești cu bani puțini? PART 2.

Dacă în articolul anterior v-am vorbit mai mult despre transport, de data aceasta mă voi axa pe partea de accommodation (cazare) a unei vacanțe (și nu numai). Desigur că ar fi minunat să ne permitem cu toții să ne cazăm la hoteluri luxoase, însă dacă stai să te gândești, nu mergi în vacanță ca să stai în hotel. De fiecare dată când am căutat o cazare, m-au interesat doar 4 lucruri: Să am unde să dorm, unde să fac duș, camera/hotelul/apartamentul să fie curate și locația să fie sau la o distanța scurtă de centru, ori în apropierea unei stații de metrou/autobuz sau altă stație pentru transport în comun.

Ultimul loc în care am fost cazată (Bruxel, Belgia) m-a costat 480 de lei pe 3 nopți. Cazarea era la o distanță de 12 minute la pas de centrul orașuui și 10 minute la pas de gara centrală. Prețul mi se pare unul foarte bun. Am petrecut foarte puțin timp în cameră. Ajungeam seara, făceam un duș, ne puneam să dormim, iar dimineața după ce ne trezeam și ne spălam, plecam imediat la plimbare – deci nu merita să cheltuim de 3 ori mai mult pe o cazare mai fancy doar pentru asta.

Ceea ce trebuie să faci atunci când găsești o cazare ce ți se pare ok, este să cauți review-uri. ori direct pe google, ori pe site-urile de booking. Un hotel poate să scrie că îți oferă n servicii, însă doar citind părerile altora care au fost cazați acolo, îți poți face o idee adevărată.

Urmează să punctez câteva tipsuri despre cum să economisești bani, atât la cazare, cât și pe timpul vacanței.

5

Foto: Lago di Como, Italia

 

  1. REZERVĂ-ȚI SINGUR CAZAREA

Exact ca în articolul precedent, recomand să nu apelați la agenții pentru cazare. Există foarte multe site-uri pe care poți găsi cazări, poți face comparații între mai multe hoteluri, poți sorta rezultatele după preț, distanță față de centru, notă, etc. Astfel, poți studia zeci sau sute de oferte înainte de a o alege pe cea potrivită ție. Toate aceste lucruri le poți face din confortul casei tale, utilizând site-uri precum: Booking.com, Trivago.com, TripAdvisor.com, etc., sau poți căuta direct pe google “accommodation in Paris, London,etc.” Poți face o rezervare pe care o poți anula (de cele mai multe ori) cu câteva zile înainte, și poți plăti chiar online, cu cardul, costul integral al cazării. Este FOARTE ușor și ai tot timpul din lume să alegi exact ceea ce se mulează dorințelor tale.

4

Foto: Sintra, Portugalia

 

2. CAZEAZA-TE LA HOSTEL

Hostelul este un tip de cazare destinată celor care călătoresc cu un buget mai restrâns. Oferă cazare în camere cu mai multe paturi, iar băile sunt comune. Practic, este ca și cum ai sta la cămin. Hostelurile sunt cele mai ieftine cazări pe care le veți găsi. Există și hosteluri care au camere pentru două persoane, iar pentru cei care călătoresc în grupuri mai mari, există și camere cu 4, 6 sau 8 paturi. Cazarea la un hostel oferă și posibilitatea de a-ți face noi prieteni cu aceeași pasiune pentru călătorii, tineri energici, plini de viață și cu care chiar poți lega prietenii. De obicei, sau cel puțin din experiența mea, locurile la hosteluri se rezervă cel mai repede, deci dacă dorești să faci rezervare pentru un astfel de loc, va trebui să acționezi din timp, în special dacă dorești un loc într-o cameră cu mai puține paturi.

3

Foto: Budapesta, Ungaria

 

3. VIZITEAZĂ-ȚI CUNOȘTINȚELE DIN AFARA ȚĂRII

Dacă ai prieteni, rude au colegi care s-au stabilit în străinătate, fă-le o vizită. Cu siguranță măcar unul dintre ei ți-au făcut o invitație până acum. Așa poți să economisești foarte mulți bani, nefiind nevoie să plătești cazare. Nu uita, însă, să le mulțumești sau chiar să îi scoți la o cafea/cină în semn de mulțumire.

Pe lângă economisirea banilor, mai există încă un mare plus: Cel mai probabil cei pe care îi vizitezi sunt destul de familiarizați cu împrejurimile, deci vor ști exact ce să vizitezi, unde să mănânci ceva bun și la preț decent, când e cel mai oportun moment pentru anumite activități, etc.

Adriana & Gabi, Andreea & Cristi, vă mulțumesc din nou și pe această cale pentru că m-ați cazat, pimbat și suportat și în special pentru că mi-ați oferit oportunitatea de a vedea Portugalia, respectiv Danemarca.

 

6

Foto: Brugge, Belgia

 

4. AIRBNB

Airbnb este o platforma online care îți permite să găsești cazare peste tot în lume. Aici ai posibilitatea să închiriezi camere, apartamente, case, etc. direct de la proprietar. Acest site îți oferă posibilitatea de a vorbi cu proprietarul și de a cere orice detaliu înainte de a fi nevoit să plătești. Fiecare proprietar și proprietate are review-uri, totul fiind foarte safe. Site-ul este foarte ușor de navigat, introduci orașul unde cauți cazare și ți se prezintă toate proprietățile disponibile. Rezervarea se face în câțiva pași, iar plata se face online folosind cardul.

Se oferă fotografii ale locației și se poate căuta cazare în funcție de criteriile dorite, precum facilitatea de a ajunge în centru, existența unei mașini de spălat, piscină, etc.

De obicei proprietarii sunt destul de drăguți în a recomanda oaspeților restaurante, cafenele, atracții turistice și orice alte informații pe care aceștia din urmă le solicită.

Gazdele sunt foarte bine verificate, deci nu se pune problema periclitării siguranței proprii.

 

34

Foto: Aalborg, Danemarca

 

5. CAUTĂ-ȚI UN JOB ÎN STRĂINĂTATE

Aici mă refer la un job pe câteva luni, cum ar fi Work&Travel, predarea de limba engleză în altă țară, muncitor pe un vas de croazieră, etc. Acesta este un mod excelent de a călători și de a aduna niște bani. Da, nu va fi totul doar plimbări și relaxare, va fi și muncă multă, însă încă nu am auzit pe nimeni care să fi făcut acest lucru și mai apoi să regrete. Am citit/auzit că acest tip de experiență te schimbă (în bine) și te ajută foarte mult să te dezvolți.

Dacă ești student, sau ești o persoană tânără care poate pleca pentru câteva luni de acasă, fără să te lege ceva, GO FOR IT!!! Cu siguranță nu vei regreta. Sunt zeci de site-uri online care te ajută cu informații privitoare la astfel de job-uri, și tot acolo vei găsi și relatări ale altor oameni care au trăit o astfel de experiență.

 

24

Foto: Londra, Marea Britanie

 

6. NU CHELTUI BANI MULȚI PE MÂNCARE

Nu trebuie să mănânci prin restaurante în fiecare zi, sau să cheltuiești bani aiurea prin localuri scumpe. Un mod excelent de a economisi bani atunci când călătorești este să îți cumperi mâncare din supermarket sau street food (mâncare făcută “pe stradă”). De cele mai multe ori, indiferent de tipul de cazare ales, există un frigider unde poți să ții câte ceva. Fă o vizită la supermarket și cumpără câteva alimente care nu se alterează rapid și care sunt ușor de preparat. Dimineața, pentru a nu fi nevoit să mănânci în oraș, poți lua micul dejun în cameră din ceea ce ți-ai cumpărat: poate un iaurt, fructe, croissante, etc. Dacă știi că vei fi plecat până seara, îți poți pregăti niște sandwich-uri pe care să la iei cu tine la drum. Nu este nimic rușinos că nu mănânci la restaurant în fiecare zi, sau chiar deloc. Ai plecat ca să călătorești, altceva contează prea puțin.

ATENȚIE!! Oricât de restrâns ar fi bugetul pe care îl ai pentru o călătorie, e musai să încerci mâncarea și băutura specifică locului. Gastronomia este parte a culturii fiecărui loc, iar experiența nu ar fi completă fără a încerca și așa ceva. Evită însă să mănânci chiar în centru sau în zonele super turistice, acolo toate fiind mult mai scumpe. Caută pe internet locații care servesc mâncare specifică la prețuri bune și sigur vei găsi ceva pe gustul și buzunarul tău.

 

87

Foto: Berlengas Island

SITE-URI PE CARE PUTEȚI GĂSI ÎN PERMANENȚĂ OFERTE SUPER DE VACANȚE DIY(Do It Yourself).

  1. https://travelator.ro/
  2. http://all4travel.ro/
  3. https://vacantediy.ro/
  4. https://tiptrip.ro/
  5. https://www.vacante.net/
  6. https://aventurescu.ro/

 

Da, prețurile sunt pe bune. Am găsit oferte excelente cu mult sub prețutile agențiilor. (Exemplu: Vacanță în Beijing, China. Zbor dus-întors din București și cazare 12 nopți la 490 Euro. 490 euro poate nu sunt bani puțini, dar pentru o așa destinație și atâtea nopți de cazare este un preț foarte bun.)

 

Repet…

Nu este și nu va fi niciodată rușine să călătorești cu un buget restrâns.

Dacă îți dorești să călătorești, dar ți se pare imposibil pentru că e scump sau alte astfel de scuze, începe să economisești bani. Sunt sigură că fiecare dintre noi avem zilnic cheltuieli care nu sunt deloc necesare (cafea/suc în oraș, pantofii ăia super pe care nici n-o să-i porți, mers la cinema, etc.). Sunt zeci de lucruri mici, dar pe care se duc banii zilnic fără să ne dăm seama. În cazul în care ești pasionat de călătorii, cu siguranță te vei bucura că ai pus 10 lei deoparte zilnic cu acest scop.

travel-quotes-modest-483x720

 

Să călătorești este minunat! Îți dai seama cât de mic ești, atât tu cât și problemele tale față de vastitatea acestei lumi. Ochii îți sunt inundați cu frumuseți, sufletul cu experiențe frumoase și mintea cu amintiri care contează cu adevărat și pe care le vei purta cu tine toată viața.

Oriunde vei merge, bucură-te de fiecare lucru pe care îl vezi și pe care îl trăiești. Îți vei îmbogăți în mod cert viața. Chiar și în timp ce scriu aceste rânduri mi se derulează prin fața ochilor imagini pline de culoare din locurile pe care le-am văzut: oameni, locuri, oameni și locuri. Și mi se umple sufletul de fericire.

Fă-ți timp să observi. Stai și privește în jur, analizează o pictură, un peisaj, fețele oamenilor, cerul. Fă poze, dar nu urmări printr-un ecran tot ceea ce vezi în jurul tău. Lasă-te cuprins de frumusețea momentului și locului și mulțumește lui Dumnezeu, universului, sau oricui în funcție de în ce crezi, pentru minunățiile cu care ai fost binecuvântat.

 

Drum bun și călătorii plăcute!

images (1)

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s